Google plans to build a major expansion of the Googleplex campus in Mountain View, California. The design by Bjarke Ingels and Thomas Heatherwick includes a glass canopy ceiling that transforms to mimic different times of day and allows the company to regulate its air and climate. The artificial sky is warped and uneven, and hovers above pasture-like open spaces that accommodate yoga classes and fitness equipment. Modular rooms can be stacked and added to create more space using portable crane-robots that the company has nick-named crabots. Employees will walk (or bike) to their offices on ramps instead of stairs.

Courtesy: BIG/Heatherwick Studio. Image 1.Courtesy: BIG/Heatherwick Studio

The proposal also outlines extensive plans to renovate and rejuvenate the surrounding environment, which Google plans to leave open to the public. Acres of manicured parks and restored coastal wetlands will surround the building, the first floor of which will have publicly accessible retail spaces. 

Courtesy: BIG/Heatherwick Studio. Image 2.Courtesy: BIG/Heatherwick Studio

The plans for the ambitious project were outlined in a proposal submitted to the local planning office of Mountain View in February. The office has decided to offer most of the land Google plans to redesign to LinkedIn, however, a social network company that has also submitted plans to develop the real estate. The brainchild of Ingles and Heatherwick may not come to fruition as a result.